Jaquessons kyniske spill

Av Fredrik Weisethaunet

Jaquesson vet å gjøre seg upopulær, og i de siste dagene har jeg tatt meg selv å synes synd på henne. Ikke fordi jeg synes det hun sa var særlig høyverdig, men fordi hun plutselig ble helt ok å hate, den digitale gapestokken har virkelig glidd inn som en naturlig del av vår hverdag. Men i dag må jeg innrømme at den sympatien forsvant: Jaquesson velger istedet for å beklage sin opptreden, å gå rett i strupen på Venstreleder Trine Skei Grande. I et intervju med dagbladet 14. februar sier Jaquesson følgende:

Grande driver et kynisk spill nå. Hun dytter den skremte syttenåringen frem i oppslag etter oppslag samtidig som hun promoterer Venstres krav om å få fri flyt av sexsalg.

Fremfor å faktisk innrømme å ha opptrådt kritikkverdig, og som Dagbladets Hobbelstad så fint påpeker; svært så dobbeltmoralsk, så velger altså Jaquesson å fremstå som om det er Grande som forsøker å slå politisk mynt på sin unge kollega i Venstre. For meg er det ganske åpenbart, Grande er naturlig nok rystet over måten en av hennes unge medlemmer har blitt behandlet på, og gir tydelig signal om at hun forventer mer av en dreven samfunnsdebattant, som jo Jaquesson er.

For ordens skyld, så ligger jeg selv et godt stykke til venstre for Venstre i min egen politiske overbevisning. Samtidig er jeg opptatt av at den offentlige debatten skal være ryddig, og prøver følgelig ikke å tillegge politiske motstandere hverken holdninger eller meninger de ikke har, og det er altså her Jaquesson tramper skikkelig i salaten, både på parolemøtet og nå i hennes kritikk av Venstrelederen. For er det en ting som er åpenbart, så er det at Jaquesson tolker Venstres utspill slik fanden leser bibelen. Venstre argumenterer klart for at å oppheve sexkjøploven vil gjøre prostituerte mindre utsatt for vold og overgrep.

Selv har jeg faktisk ikke landet i denne debatten, fordi faktagrunnlaget fremstår som fragmentert og uoversiktlig. Det som for meg ser ut til å være realitetene i saken, er at omfanget av prostitusjon har falt, samtidig som at de prostituerte opplever at det er vanskeligere å anmelde vold og overgrep, og at volden de utsettes for har blitt værre. Sannhetsgehalten i dette vet jeg rett og slett ikke, men på bakgrunn av dette bildet, er det lett å forstå at noen kan mene at loven gjør mer vondt enn godt.

Vi bør være såpass redelige at vi faktisk klarer å se at begge sider her er motivert i å skape en situasjon som minimerer seksualisert vold, og det er det ganske så åpenbart at Venstre mener. Samtidig er det også sånn at Jaquesson tar grundig feil når hun hevder at Venstre først og fremst ønsker seg et frislipp av prostitusjon, Venstre ønsker å regulere kjøp og salg av sex. Dernest provoserer det meg også at Jaquesson og Ottar fremstiller prostitusjon som først og fremst en kvinnesak, all den tid flere undersøkelser viser at menn og gutter i minst like stort omfang selger sex, som det kvinner gjør. (Lenke nederst i saken)

Hvorvidt sexkjøploven fungerer etter sin hensikt, er altså noe som vi ikke bare bør kunne diskutere, men noe som vi også er forpliktet til å diskutere. Jeg har ingen problemer med å respektere Jaquessons standpunkt i denne saken, jeg forstår godt at hun velger å ta et prinsipielt standpunkt mot salg av sex, men å gå fra det til å fremstille alle som velger mer pragmatiske tilnærminger til et felt som er så preget av vold, trusler og menneskehandel som forkjempere for vold mot kvinner er direkte motbydelig. Jaquesson fremstår som svært umusikalsk og usympatisk, når hun fremstiller politiske motstandere på den måten hun gjør. Hverken Trine Skei Grande eller jentene fra Unge Venstre tar lett på vold mot prostituerte, og for oss vanlig dødelige er det ganske så tydelig at deres ambisjon er å arbeide for at prostituerte skal slippe å bli utsatt for trusler, sjikanering og overgrep, samt å bekjempe menneskehandel.

Hvorvidt de forfekter en naiv tilnærming eller ikke, har jeg altså ikke noe godt svar på. Det er godt mulig Venstres politikk vil ha motsatt effekt, og nettopp føre til at prostitusjon vokser i omfang uten å samtidig bedre forholdene til de som faktisk lever av å selge sex fra dag til dag. Men jeg sparer meg for å fremstille det som om Venstre er kyniske, og såpass forventer jeg også av en så dreven debattant som Jaqueson. Om noen i denne saken fører et kynisk spill og skyver denne unge jenta forran seg, så er det Kari Jaquesson selv.

Fredrik Weisethaunet
Sosiolog